Vlajka Moravy nad Pernštejnem

V neděli 21. září 2014 se udělalo pěkně a za tohoto podzimního počasí byla podniknuta návštěva státního hradu nacházejícího se v kraji, v němž se kdysi usídlili páni se zubří hlavou v erbu, známí jako Pernštejnové. Zubři žili po celé Evropě a s oním erbem zubří hlavy do tohoto kraje páni z Medlova (pozdější páni z Pernštejna) počátkem 13. stol. již přišli. A odtud se to na kraj, kterému dnes místní patrioti říkají Zubří země, přeneslo.

Až když jsem vystoupal po kamenných schodištích nahoru na věž, všiml jsem si moravské vlajky vlající na stožáru. Byl jsem tím dokonale překvapen. Na modré obloze vypadá moravská orlice moc hezky. Dobře vlaje. Vzduch je naše moře. Nádhera. Stejně tak bylo v minulosti tuto historickou vlajku Moravy možné vidět na hradě Veveří, na věži sloužící jako vyhlídka na část hradu a jeho malebné okolí.

Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem

Vítr si s vlajkou pohrával, ale na kratičký okamžik vždy po chvíli nabídl pohled na celou moravskou orlici. Zachytit ten prchavý okamžik bylo pro fotografa stojícího dole, snažícího se o záběr celé figury, složitější. Ale kdo si počká, ten se dočká. Že se to povedlo, vidíte níže.

Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem

Žerď je v barvách pernštejnských.

Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem

Pozdrav z Pernštejnska. Moravská orlice je proti nebi pěkně viditelná.

Moravská orlice v celé své kráse

Jde, jak je při pohledu na obrázek, na němž se podařilo ve správném okamžiku zachytit rozvinutou vlajku, s níž si pohrával vítr, vidět, o vyjádření moravské orlice odpovídající výrobnímu vzoru níže.

Historická vlajka Moravy (Libea)

Pohled z odstupu. Hrad Pernštejn byl po třicetileté válce oficiálně zemskou  pevností.

Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem
Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem
Historická vlajka Moravy nad Pernštejnem

Slunce svítilo a nálada připomínala počátek podzimu. Vlajku, kterou nabízí firma Libea, lze srovnat s jinými (1, 2), které jsou od firmy Alerion.

V květnu roku 2012 byla historická moravská vlajka vyvěšena na hradě Veveří.

Historická moravská vlajka
na hradě Veveří 24. května 2012

Pěkný záběr Pernštejna z června 2015 naleznete na Wikipedii.


Na YouTube je zase několikasekundový záznam s vlající moravskou vlajkou. Při pořizování bylo poněkud pod mrakem.

Moravská vlajka nad Pernštejnem

Moravská vlajka nad Pernštejnem byla vyfocena např. 29. srpna 2017. Tento snímek je s popiskem "Nad státním hradem Pernštejn vlaje správná moravská vlajka" k vidění na stránkách vexi.info.

Vlající na témže stožáru ji lze vidět např. ve videozáznamu z dubna 2019 natočeném v souvislosti s požárem katedrály Notre Dame v Paříži, vzhledem k tomu, že na Pernštejně hořela jedna z budov - sýpka sloužící jako depozitář historických předmětů, 15. dubna 2005.

Na velké hranolové věži lze moravskou vlajku občas z dálky zahlédnout při cestě autobusem kolem.

Další videa: k článku Cesta časem 200 let zpět. Nejznámější hrad Moravy obnovuje zapomenuté zahrady.