Antonín Javora - grafik, heraldik - Jihomoravská vinařská cesta a naučná vinná stezka Petra Bezruče

Na pohlednici s vinařskou tematikou Sklenka vína neuškodí, celú bečku nevypiješ. Jihomoravská vinařská cesta a naučná vinná stezka Petra Bezruče, kterou vydal grafik a heraldik Antonín Javora je v levem horním rohu umístěn moravský znak.


Přední strana pohlednice:

Sklenka vína neuškodí, celú bečku nevypiješ.

Jihomoravská vinařská cesta a naučná vinná stezka Petra Bezruče.


Zadní strana pohlednice:

Moravská vinařská cesta

Znojmo - Jaroslavice - Hrušovany - Hustopeče - Kyjov - Uherské Hradiště

Začínat můžete ve Znojmě nebo v Uherském Hradišti - záleží jen na Vás. Tuto trasu nezvládnete rychle, neboť množství přírodních krás, kulturních památek a vinných sklepů Vám to prostě nedovolí.

Naučná vinná stezka P. Bezruče

Valtice - Lednice - Bulhary - Zaječí

Ideální trasa pro milovníky vína - začátečníky. Je nutno tuto vinnou stezku projít několikrát, až dosáhnete výkonu Petra Bezruče a začnete psát básně.

Antonín Javora rovněž vydal tematickou pohlednici Morava a Slezsko Poutní a svatá místa zahrnuje v mapě Moravy a Slezska území pokryté vedutami poutních a svatých míst. Mapka je obklopena znaky zdejších nejvyšších duchovních hodnostářů (biskupů a arcibiskupů), 2. polovinou 18. století počínaje, jejichž jména jsou uvedena.


A konečně je autorem kresby pohlednice Morava Slezsko. Uprostřed je jednoduchá mapa Moravskoslezské země pokrytá vedutami význačných moravských a slezských měst, okolo níž jsou jejich znaky. V levém horním rohu je moravský znak (moravská orlice) včetně klenotu a přikryvadel, v pravém horním rohu je slezský znak (slezská orlice) včetně klenotu a přikryvadel, dole pak jsou znaky vypadající jako znaky duchovních.

Nás zaujme moravská orlice. V tomto provedení je nakreslena (ne stejná) i na pohlednici Sklenka vína neuškodí, celú bečku nevypiješ. Jihomoravská vinařská cesta a naučná vinná stezka Petra Bezruče. Bez bližších informací se lze dohadovat, která pohlednice byla vydána dřív. Každopádně je zajímavé vědět, kdo ji namaloval, a až tuto moravskou orlici někde uvidíte, zřejmě si jí všimnete a budete vědět, od koho tato podoba původně je, jestliže za jejího autora považujeme Antonína Javoru. Na Wikipedii je v souvisejících článcích často využívána grafika, kterou vidíte níže. Ta se od originálu na pohlednici Morava Slezsko po zpracování tématu editorem liší v detailech kresby (kresba přikryvadel, barevnost přilby), jichž si snadno všimnete při pečlivějším porovnávání.